Hemen TIKLA-ARA!
0 532 158 03 39
Hemen TIKLA-YAZ!
Whatsapp Hattı
Biyonik Kulak Cerrahisi

Biyonik Kulak Cerrahisi

Biyonuk kulak diğer adıyla koklear implantıdır. İleri ve çok ileri seviyede işitme kaybı ortadan kaldırılması için icat edilmiş cihazdır. Biyonik kulak, iç kulak protez ya ad koklear implant adı ile duyulur. İki farklı parçadan oluşur. Birincisi ameliyat yardımı ile iç kulaktaki koklea organına uzanan çubuğuyla işitme sinirini uyaran parçadır. Diğer parça ise kulak arkasına takılır. Arkaya takılan parçada ses ayarlama işlemleri yapabilirsiniz. 

Biyonik Kulak Çalışma Şekli 

Biyonik kulak ile iki parçalı cihazlarda dışardan gelen sesleri dijital ortamda kodlama işlemi yapılarak iç kulak işitme sinirlerine gönderiliyor. Bu sayede hiç duyum olmayan kişiler için ümit kapısı olmuştur. Biyonik kulak cerrahisi iç kulaktaki işlevsel bozuklukların neden olduğu işitme kaybı olan kişiler için kullanılır. 

Biyonik kulak cerrahisi cihazlarında, yalnızca sesi yükselten geleneksel işitme cihazlarının artık yardımcı olmadığı durumlarda kullanım sağlanıyor. İç kulaktaki tüy hücreleri olarak adlandırılan duyu reseptörleri, etkilenen hastalarda sıklıkla hasar görülür. Bu tüy hücreleri, işittiğinizde genellikle işitsel sinire elektrik sinyalleri gönderir. Sinir de onları beyne ileterek çalışma şekli ortaya çıkar. 

Biyonik Kulak ve İşitme Cihazının Çalışma Şekli Aynı mıdır?

İşitme cihazları sesi yükselterek duyum oluşmasını sağlar. Mikrofonuyla alım yaptığı sesi kulak yoluyla aktarma işlemi yapılarak işitmeye yardımcı olur. Belli bir yaştan sonra ortaya çıktığı görülür. Yaşlılıktaki işitme kayıplarının bu cihazlarla ortadan kaldırıldığı görülüyor.

Biyonik kulak cerrahisi kullanılarak bu kişilerde ameliyat yardımıyla takılan parça sayesinde duyum gerçekleştirilir. İleri düzeyde duyum kaybı yaşayan kişilerde kullanım sağlanır. Biyonik kulak sesi yükseltme gibi işleme tabi tutulmadan mikrofonla aldığı sesleri elektriksel bir kodlama yardımıyla iç kulağa iletimi sağlar.

Biyonik Kulak Teknik Bilgisi

Bir koklear implant, implante edilecek harici bileşenlerden oluşum sağlar. Mikrofon, ses işlemcisi, pil ve verici bobini gibi harici bileşenler genellikle kulağın arkasına takılır. Bir işlem sırasında bir alıcı bobin ve elektrotlar implante edilerek ortaya çıkar. Tüm bunlar, doğal işitme sürecini teknik olarak simüle etmeye hizmet edilmesi için vardır. Sizde biyonik kulakla cerrahisi ile ilgili tüm merak ettiklerinizi kurumumuzdan alacağınız hizmetlerle öğrenebilirsiniz.